Téma dobrodružství a odvahy v Tolkienových příbězích The Hobbit a The Lord of the Rings - Fuka, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem bakalářské práce bude analýza vybraných příběhů J.R.R. Tolkiena: The Hobbit a The Lord of the Rings. Východiskem bude přiblížení autorova života a díla, včetně jeho inspirace středověkou epickou tradicí (Beowulf) i soudobou fantastickou literaturou. V tomto směru bude práce vycházet z Bachtinovy charakteristiky dobrodružné literatury jako příběhů postavených na tématech cesty (zdroj dobrodružství) a zkoušky (zkoušky odvahy a pevnosti charakteru). Práce přiblíží i Tolkienův pohled na funkci fantazie v rámci pohádkových příběhů (únik, útěcha, obnova). Vlastní analýza bude zaměřena jak na rozbor konkrétních aspektů dobrodružné cesty, tak i na přiblížení přelomových / krizových momentů (zkoušek) a neobvyklých situací, v nichž hrdinové prokazují svou odvahu či slabost (beznaděj, strach). Pozornost bude věnována vývoji vybraných postav (Frodo Baggins, Samwise Gamgee, Peregrin Took, Merry Brandybuck, Bilbo Baggins, Thorin Oakenshield) na základě prožitého dobrodružství a jejich jednání (rozhodnutí a skutky) v krizových situacích.
Adventure and Courage in J.R.R. Tolkien´s Hobbit and The Lord of the Rings
Keywords: Hobit; Pán prstenů; odvaha postavy; dobrodružství; J.R.R. Tolkien; fantasy literatura; přelomové momenty; vývoj postavy; The Hobbit; Lord of the Rings; courage of a character; adventure; J.R.R. Tolkien; fantasy literature; turning points; character development