Úloha kalkulací a rozpočtů při procesu stanovení cen výkonů - Kovářová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce je zaměřena na teoretické vymezení nákladů a jejich klasifikaci, dále na kalkulační metody a jejich výhody a nevýhody, na kalkulační systém a vazby jednotlivých kalkulací v rámci kalkulačního systému, na rozpočetnictví a v neposlední řadě na způsoby stanovení cen výkonu. Praktická část práce se zabývá analýzou současného stavu kalkulací nákladů a jejich úlohou v procesu stanovování cen výkonů vybraného podniku, kterým je firma Spojené kartáčovny, a. s. se sídlem v Pelhřimově. Výsledkem práce jsou doporučení, jejichž přijetím by podnik dosáhl zpřesnění výpočtu nákladů na realizaci svých výrobků.
The role of costs calculations and budgeting in the process of products pricing
Keywords: kalkulace; kalkulační položka; náklady; prodejní cena; Calculation; Calculation Item; Costs; Sales Price