Využití pravidel Incoterms v mezinárodním obchodě - Kotrčová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce popisuje mezinárodní výkladová pravidla Incoterms a jejich využití. S rychlým vývojem nových technologií se vyvíjí i mezinárodní obchod. S tím jsou spojeny i novelizace celosvětově uznávaných doložek. Cílem práce bylo popsat a zhodnotit jejich využití s důrazem na změny v souvislosti Incoterms 2020. Teoretická část pojednává o tématech daň z přidané hodnoty, účetnictví a Incoterms 2020. V praktické části je provedeno empirické šetření pomocí dotazníku rozeslaném firmám, které používají Incoterms ve svých smlouvách. Tyto firmy byly vybrány na základě exportérských a importérských adresářů na prověřených internetových portálech. Přínos práce spočívá v popisu a zhodnocení rámce Incoterms, propojenou s problematikami účetnictví a daní z přidané hodnoty. Práce tak může sloužit jako inspirace pro společnosti, které chtějí začít přidávat Incoterms do svých smluv a zjišťují si potřebné informace. Najdou zde jak teoretický popis výše zmíněných témat, tak i odkazy na důležité dokumenty, ze kterých můžou čerpat informace. Dále zde mohou najít inspiraci od společností, které již Incoterms používají například v podobě zdůvodnění, proč Incoterms používat, nejčastěji používané doložky nebo zhodnocení Incoterms 2020.
Use of Incoterms in International Trade
Keywords: Incoterms; DPH; účetnictví; mezinárodní obchod; Incoterms; VAT; accounting; international trade