Regionální a strukturální politika Evropské unie a využití strukturálních fondů EU v rámci České republiky - Hrabáková, Helena (Jihočeská univerzita, 2006)
Cílem této bakalářské práce je podat ucelený pohled na regionální a strukturální politiku Evropské unie, její přínos regionům. Úvod je věnován hrubé charakteristice regionální a strukturální politiky a jejímu vývoji v průběhu let se zaměřením na hlavní vývojové mezníky. V dalších částech následuje podrobnější pohled na principy, prioritní cíle regionální a strukturální politiky a nástroje, kterými jsou tyto cíle naplňovány. Součástí je i detailní rozbor Výboru regionů, výčet předvstupních fondů pro kandidátské země a stručný nástin aplikace regionální a strukturální politiky v České republice. Závěr je věnován polemice o budoucím vývoji politiky HSS.
Regional and Structure Policy of EU, and Utilization of EU Structure Funds in the Czech Republic
Keywords: strukturální politika Evropské unie; the structural policy of the European union