Vytvoření a ověření revitalizačního programu pro seniory\\ - Šugrová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2006)
V předložené práci se snažím vytvořit a ověřit jógově kompenzační program pro seniory, který byl aplikován po dobu 3 měsíců. V teoretické části se zabývám problémy seniorského období a základními poznatky o józe. Praktická část předkládá obsahově zpracovaný intervenční program, skládající se z jógových cviků, který byl aplikován u dvou skupin seniorů. První skupinu tvořili senioři žijící v domově důchodců a druhou skupinou byli absolventi Univerzity třetího věku. Po dobu tří měsíců se uskutečnilo deset devadesátiminutových praktických lekcí. Před zahájením a po ukončení programu byli cvičenci podrobeni testování pomocí psychodiagnostických metod. Z výsledků vyplývá , že cvičení jógy podporuje a rozvíjí tělesné, duševní a sociální zdraví u seniorů. Po intervenčním programu jógových cvičení a relaxačních technik se prohloubila znalost v oblasti zdravého životního stylu a hodnotová orientace seniorů.\\
Creation and check revitalization programme for seniors\\
Keywords: Senioři; stárnutí; domov důchodců; Universita třetího věku; filozofie jógy; revitalizace seniorů; intervenční program.\\; Seniors; ageing; pensioner home; University of third age; yoga philosophy; revitalizing of seniors; interventional programme.\\