Pohybové aktivity a jejich vliv na psychosociální oblast u seniorů v domově pro seniory. - Půžová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2011)
Výchova ke zdraví se mimo jiné zabývá pohybem, a proto posilovat zdraví u seniorů prostřednictvím pohybu by mělo být důležitou součástí v péči o seniory. Hlavním účelem této bakalářská práce bylo posoudit vliv pohybových aktivit na psychosociální oblast u seniorů v domově pro seniory. Výzkumné šetření bylo zaměřeno na seniory se sníženou pohyblivostí. Pro ověření jejich psychosociálního zdraví jsem použila dotazník POMS a dotazník ?Sociální zdraví u seniorů?. Po vyhodnocení výzkumného šetření jsem došla k závěru, že intervenční pohybová jednotka pozitivně ovlivňuje emocionální stav u převážné části zkoumané cílové skupiny seniorů. Výsledky práce také potvrdily, že senioři cítí spokojenost se svým životem.
Effect of Physical Exercises to Psychical Social Field of Clients from Seniors Houses.
Keywords: stáří; stárnutí; pohybové aktivity; senioři; domovy pro seniory; sociální vztahy; emoce; nálada; old age; aging; physical activity; seniors; retirement homes; social relations; emotions; mood