Anglická mateřská škola v České republice - Hrabětová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce představuje problematiku bilingvní výchovy jako nového trendu ve vzdělávání předškolních dětí. Teoretická část charakterizuje vývojová specifika dítěte předškolního věku s akcentem na vývoj řeči. Dále definuje pojem bilingvismus a zabývá se bilingvními rodinami, bilingvní výchovou předškolních dětí v rodinách a předškolních zařízeních a vlivem bilingvní výchovy na vývoj dítěte. Praktická část je výzkumným šetřením prostředí českých a anglických mateřských škol, které je zaměřeno na naplňování potřeb dítěte předškolního věku v rozdílných psychosociálních a organizačních podmínkách.
The English Preschool in Czech Republic
Keywords: bilingvismus; bilingvní výchova; bilingvní rodina; dítě předškolního věku; typologie bilingvismu; vývojová specifika dítěte; vývoj řeči; Bilingualism; bilingual education; bilingual family; child of pre-school age; types of bilingualism; specific stages of child development; speech development