Daň z přidané hodnoty v kontextu Evropské unie - Opolzerová, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Daň z přidané hodnoty, často nazývaná daň zboží a služeb, je jedním z nejdůležitějších zdrojů státního rozpočtu. Systém daně z přidané hodnoty je stanoven Šestou směrnicí o dani z přidané hodnoty č. 77/388/EEC, kterou doplňují desítky novelizací a početná rozhodnutí Evropského soudního dvora. Hlavním úkolem směrnice je stanovit základní pravidla daně z přidané hodnoty, zjednodušit proces vyměření daně a zamezit daňovým únikům. S účinností od 1. ledna 1993 byla stanovena minimální hranice základní sazby 15 %, členské státy mohou navíc uplatňovat dvě snížené sazby. Členství České republiky v Evropské unii znamená také členství v jednotném vnitřním trhu. Zrušením celních kontrol se v členských zemích otevřely hranice pro volný pohyb zboží a služeb. Dodání zboží nebo služby se v rámci Evropské unie nazývá intrakomunitární plnění. Pojem dovoz a vývoz zůstává zachován pouze v souvislosti s třetími zeměmi, tedy s územím mimo Evropskou unii.
Value Added Tax in European Union
Keywords: daň z přidané hodnoty; Evropská unie; intrakomunitární plnění; Value Added Tax; European Union; intra-communnautaire supplies