Terestrické bromélie (Bromeliaceae) jako objekt zájmového pěstování a obchodní artikl - Chlustinová, Monika (Jihočeská univerzita, 2018)
Rostliny čeledi Bromeliaceae se vyskytují nejčastěji jako epifyty rostliny nekořenící v půdě, rostoucí na jiných rostlinách, ale neparazitující na nich; či terestrity rostliny kořenící v půdě. Jedná se o sbírkové rostliny, zajímavé květem i listem, nebo lákající tím, že jsou exotické a některé druhy i vzácné. Tato práce je zaměřena na terestrické bromélie, jakožto objekt zájmového pěstování a jako obchodní artikl. Cílem je zjistit, jak si tato čeleď stojí na českém trhu, v podobě semen i vzrostlých rostlin. Výzkum je zaměřen především na pestrost nabídky, ceny a zájem o rostliny. Praktická část práce probíhala v zahradních centrech a prodejnách rostlin v České republice, se zaměřením na Českobudějovicko a Kladensko. Část informací byla získávána pomocí internetu na e-shopech se zaměřením na semena exotických rostlin.
Terrestrial bromeliads (Bromeliaceae) as an object of hobby growing and trade
Keywords: Bromeliaceae; bromélie; terestrické; pěstování; obchod; Bromeliaceae; bromeliads; terrestrial; cultivation; trade