Reakce živých buněk (in vitro) na extrakt, získaný z matrix kolonie bochnatky americké (Pectinatella magnifica) - Šusterová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, zda kolonie sladkovodní mechovky Pectinatella magnifica produkují biologicky aktivní látky. Na základě znalostí o průběhu růstové křivky buněčné kultury myších fibroblastů byly vytvořeny modely pro biologické testy ke stanovení biologického potenciálu látek, obsažených v extraktu z lyofilizátu kolonií P. magnifica. Testy přítomnost látek s biologickou aktivitou prokázaly. Součástí práce byl rovněž průzkum výskytu a rozšíření sledovaného druhu na Vltavotýnsku, včetně monitoringu základních parametrů vodního prostředí. Prozkoumáno bylo ve dvou letech (2012 a 2013) opakovaně celkem 10 lokalit na řekách Lužnice a Vltava, výskyt byl zjištěn na 5 místech.
Response of animal cells to the extract, obtained from the colony matrix of Pectinatella magnifica
Keywords: Pectinatella magnifica; bochnatka americká; buněčná kultura; testy toxicity; biologicky aktivní látky; Vltavotýnsko; Lužnice; Vltava; Pectinatella magnifica; american bochnatka; cell culture; tests of toxicity; biologically active substances; Vltavotýnsko; Lužnice; Vltava