Diagnostika školní zralosti a připravenosti - Sýkorová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2011)
Ve své bakalářské práci jsem se zaměřila na problematiku školní zralosti a připravenosti, cílem bylo posouzení optimální školní zralosti v předškolní třídě. V teoretické části jsem charakterizovala předškolní období, školní zralost a připravenost a její znaky. Porovnala jsem různá vymezení školní zralosti a připravenosti, tak jak je uvádí odborná literatura. Na základě studia a konzultace jsem přiblížila vhodné diagnostické materiály určené pro zjišťování úrovně školní zralosti. Praktická část obsahuje výsledky šetření na zvoleném vzorku dětí s využitím diagnostických metod a kazuistiky dětí s opožděným vývojem školní zralosti a dětí, které měly vloni odklad školní docházky.
Diagnostics of school maturity and school readiness
Keywords: diagnostika; školní zralost; dítě v MŠ; kazuistika; začínající školák; diagnostics; school maturity; child in kindergarten; casuistry; starting schoolchild