Ozáření obyvatelstva z přírodních zdrojů - Uhlířová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2023)
Přírodní zdroje záření zapříčiňují mnohem vyšší expozici než zdroje umělé a mohou se vyskytovat v mnoha podobách. Přírodními zdroji ionizujícího záření jsou kosmické záření a přírodní radionuklidy. Nejvíce se procentuálně na expozici obyvatelstva podílí radon. V České republice se radon vyskytuje ve velké míře a kvůli tomu patříme mezi země s největší objemovou aktivitou radonu. Cílem předložené bakalářské práce bylo zjistit a porovnat informovanost obyvatelstva v oblasti přírodních zdrojů ionizujícího záření ve vybraných lokalitách s vysokým a nízkým výskytem radonu, konkrétně Příbramska a Mostecka. V teoretické části se nacházejí poznatky o radioaktivitě, biologickým účincích ionizujícího záření, přírodních zdrojích ionizujícího záření a veličinách, které se s ionizujícím zářením pojí. Část se také věnuje radonové problematice, zdravotním komplikacím s radonem spojených a radonovému programu, ve kterém jsou shrnuta protiradonová opatření. Ve výzkumné části jsou shrnuty výsledky dotazníkového šetření pomocí grafů. Tyto výsledky jsou dále zpracovány pomocí statistických metod, díky kterým byly potvrzeny obě dané hypotézy. První hypotéza zkoumala, zda celková informovanost obyvatelstva bude dosahovat alespoň 70 %, což bylo potvrzeno pomocí jednovýběrového t-testu. Druhá hypotéza se týkala porovnávání znalostí obyvatelstva v oblasti přírodních zdrojů ionizujícího záření u osob žijících v lokalitě s vyšším výskytem radonu a u osob žijících v lokalitě s nižším výskytem radonu, kde by informovanost osob v lokalitách s vyšším výskytem radonu měla být značně vyšší. Hypotéza byla potvrzena za použití dvojvýběrového t-testu.
Irradiation of the population from natural sources
Keywords: ionizující záření; přírodní zdroje; radon; radonový program; informovanost obyvatelstva; ionizing radiation; natural resources; radon; radon program; awareness of the population