Sociální sítě jako nový fenomén trávení volného času dětí a mládeže - Žídková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce na téma ? Sociální sítě jako nový fenomén trávení volného času dětí a mládeže? se zabývá fenoménem sociálních sítí, popisuje pohledy na jejich vliv na děti a mládež a v praktickém výzkumu popisuje místo sociálních sítí v životě dětí a středoškolské mládeže. V teoretické části se zabývá v obecnější rovině problematikou informační společnosti a zhodnocuje názory na proměnu společnosti pod vlivem nových informačních a komunikačních technologií. Dále porovná názory na potenciální vliv sociálních sítí na utváření a rozvoj osobnosti mladistvých, na jejich vyspívání, provádí konfrontaci životního stylu spojeného s komputerizací společnosti s názory na aktivní trávení volného času atd. Vlastní výzkum je zaměřen na monitoring volného času mládeže v souvislosti se zachycením role sociálních sítí a s jejich potenciálním vlivem na oblasti života a vztahů (interakcí) respondentů. Důležitou otázkou je také zjištění vnímání nebezpečí a rizik ?internetu? a sociálních sítí dětmi a mládeží, pokoušela jsem se přitom postihnout rozdíly mezi pohledy žáků základních škol a studentů středních škol.
The social networks as a new phenomenon of leisure time activities for children and youth.
Keywords: sociální sítě; facebook; děti; mládež; volný čas; social networks; facebook; children; youth; leisure