Zpracování vzorků z horních cest dýchacích - Vaníčková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zpracování vzorků z horních cest dýchacích, především na kultivaci výtěrů z krku. V teoretické části bakalářské práce je popsána anatomie a fyziologická flóra horních cest dýchacích a jednotlivé bakterie, které mohou za určitých okolností (např. při oslabení organismu virovou infekcí) způsobit onemocnění. Dále jsou popsána onemocnění, která mohou postihovat horní cesty dýchací, především tonzilitida, na kterou se tato práce zaměřuje ve své praktické části. Stručně jsou popsány také kultivační půdy používané k izolaci mikrobů z výtěrů z krku. Praktická část je zaměřena pouze na kultivaci výtěrů z krku na krevním agaru. Za patogeny byly považovány streptokoky skupiny A, C a G, které způsobují akutní tonzilitidu, popřípadě faryngitidu. Skupiny streptokoků byly dourčeny metodou latexové aglutinace. Z dat, které mi poskytlo oddělení klinické mikrobiologie Nemocnice Písek, a.s., byla vypracována statistika porovnávající výskyt jednotlivých streptokoků ve vzorcích. Dále byl porovnán výskyt patogenů v průběhu roku a u různých věkových kategorií. Poskytnutá data byla z období jednoho roku (od 1. 4. 2018 do 31. 3. 2019). Cílem práce bylo seznámit se onemocněními horních cest dýchacích, zejména se streptokokovým zánětem tonzil a hltanu. Osvojit si laboratorní metody využívané při vyšetření výtěru z krku a vypracovat statistiku ze získaných dat.
Processing of upper respiratory tract specimens
Keywords: beta-hemolytické streptokoky; horní cesty dýchací; tonzilitida; výtěr z krku; kultivace; beta-hemolytic streptococci; upper respiratory tract; tonsillitis; throat swab; cultivation