Osobnost pachatele hospodářské trestné činnosti - Miklošová, Adriana (Jihočeská univerzita, 2007)
Osobnost pachatele hospodářské trestné činnosti Hospodářská trestná činnost je řazena mezi závažné, mnohdy latentní delikty. Vzhledem ke své povaze a osobnostem pachatelů je její odhalování složité a časově náročné. Škála příčin, které vedou k páchání hospodářské kriminality, je velmi široká. Z globálního hlediska jde především o změnu mentality obyvatel směrem ke konzumnímu způsobu života, růst nezaměstnanosti, ekonomická krize a řada dalších faktorů, ovlivňujících tuto situaci. V mnoha případech se těchto deliktů, které mají na společnost závažné dopady, dopouští osoby společensky dobře situované s často vysokým vzděláním a přehledem v dané problematice ekonomiky a práva, u kterých by se jen těžko dal předpokládat jejich sklon k protispolečenskému jednání. Cílem diplomové práce je v souhrnu popsat, přiblížit a formulovat určitým způsobem charakter osobnosti pachatele hospodářské trestné činnosti. S tím je současně spojeno vydefinování některých pojmů z oblasti této problematiky. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou, která nabízí částečný přehled vývoje trestního zákona č. 140/1961 Sb., se zaměřením na oblast hospodářské kriminality. Praktická část je zaměřena na posouzení a vyhodnocení dotazníkové metody a vyhotovení závěru vyplývajícího z těchto poznatků. Cílem práce je rovněž předložit čtenáři či zájemci o tuto problematiku základní poznatky o hospodářské kriminalitě a nabídnout seznam literatury, ze které je možné čerpat další hlubší informace. V souvislosti s cíli práce a na základě studia odborné literatury a statistických údajů byla stanovena hypotéza: ''Pachatelem hospodářské trestné činnosti je osoba společensky dobře situovaná'' a ''S vyšším stupněm vzdělání pachatele roste i důmyslnost spáchaného deliktu, tedy roste i výše způsobené škody''. Na základě vyhodnocení dotazníků byl sestaven závěr, z kterého vyplývá, že ve většině případech se hospodářské trestné činnosti dopouští pachatelé v souvislosti se svou podnikatelskou či pracovní činností. Potvrdilo se sice, že mezi pachateli jsou lidé inteligentní, je mezi nimi patrná tendence k vyššímu stupni vzdělání, ale současně také, že ekonomická kriminalita zdaleka není jen doménou takových pachatelů. Podstatná část nabyla své znalosti především získáním formální ekonomické kvalifikace cestou svého podnikání a současně se ukázalo, že velmi vysoké škody dokážou způsobit i pachatelé s nižším vzděláním.
The personal character of economic crime offender
Keywords: ekonomická kriminalita; kriminologie; osobnost pachatele; trestní zákon; trestný čin; economic crime; criminology; personal character; criminal law; criminal offence