Suburbanizace venkovského prostoru (případová studie Dolní Třebonín). - Dršková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
Diplomová práce se skládá z literární rešerše týkající se především problematiky suburbanizace a dále z praktické části, tedy výzkumu suburbanizace v modelovém území obce Dolní Třebonín. V literární rešerši nejprve zmiňuji podoby suburbanizace, která se rozlišuje na rezidenční a komerční. Dále uvádím fáze urbanizačního procesu, přičemž suburbanizace je jeho druhou fází. Poté se zabývám dopady suburbanizace, které jsou především negativní. Jelikož je ovšem možné proces suburbanizace regulovat, uvádím osoby a instituce, které mohou tento proces ovlivňovat a tím tyto negativní vlivy minimalizovat. Pro představu rozvoje suburbanizace v České republice popisuji také současný stav tohoto procesu. V poslední kapitole literární rešerše se zabývám problematikou migrace, která je s procesem suburbanizace úzce spojena. Praktická část zahrnuje popis modelového území, což je obec Dolní Třebonín a také vyhodnocení výsledků dotazníkového šetření. Ty posloužily ke zjištění dopadů suburbanizace v zájmovém území, což bylo cílem této diplomové práce.
Suburbanization of rural space (case study of the village Dolní Třebonín)
Keywords: Urbanizace; suburbanizace; migrace; satelitní městečko; rezidenční suburbanizace; komerční suburbanizace.; Urbanization; suburbanization; migration; satellite town; residential and commercial suburbanization.