Užití a význam členu u vlastních jmen osob v italštině (korpusová analýza) - Jansová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem této práce je zkoumání užití a významu členu u vlastních jmen osob v italštině. Práce má dvě části teoretickou a empirickou. V části teoretické je definován člen a jeho tvary, dále jsou popsána pravidla pro užití členu před vlastními jmény osob, včetně výjimek. Část empirická se zabývá převážně pravidly užívání členu určitého. Kromě počtu výskytů aplikace daného pravidla a jeho příkladů jsou uvedeny i příklady jeho porušení. V kapitole věnující se členu neurčitému je vždy ke každému pravidlu připojeno několik příkladů. Všechna pravidla jsou ověřována za pomocí jazykového korpusu itWaC.
Use and meaning of articles with personal proper nouns in italian (a corpus analysis)
Keywords: člen; vlastní jméno osoby; italština; article; personal proper noun; italian language