Přeshraniční obecní spolupráce na příkladu bavorských a jihočeských obcí - Kolářová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá přeshraniční spoluprací mezi obcemi zejména v česko-bavorském příhraničním regionu. Zkoumá vlivy regionální politiky, evropské politiky a česko-německých vztahů na tuto spolupráci. Jádro diplomové práce tvoří sociologický výzkum, který detailně studuje přeshraniční spolupráci a partnerství bavorského okresu Freygun-Grafenau a jihočeského města Třeboň. Založený je především na rozhovorech s představiteli obou samosprávních jednotek a na dotazníku, který byl vyplněn respondenty se vztahem k oběma zmíněným municipalitám. Sociologický výzkum se zaměřuje na celkové vnímání daného partnerství, jeho výhody a nevýhody a budoucí perspektivu.
Cross-border municipal cooperation by an example of Bavarian and Southbohemian municipalities
Keywords: Regionální politika; česko-německé vztahy; přeshraniční spolupráce; Freyung-Grafenau; Třeboň; Regional policy; Czech-German relations; Cross-border cooperation; Freyung-Grafenau; Třeboň