Adaptace dítěte na mateřskou školu - Adamcová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá důležitými faktory v adaptaci dětí na prostředí mateřské školy. Práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část nás obeznámí s tím, kdy je, či není dítě zralé pro vstup do mateřské školy, jak probíhá proces adaptace na MŠ a následné adaptační postupy. Dále také kompetence pedagoga MŠ, které jsou velmi důležité pro začlenění dětí do předškolního vzdělávání. V praktické části bude využita kvalitativní metodologie formou pozorování dětí, rozhovoru s rodiči a kolegyní. Cílem tohoto výzkumu je zjistit, co usnadňuje adaptaci dítěte z pohledu rodičů, jaké posuny udělaly děti ve sledovaných oblastech v průběhu sledovaného adaptačního období a v neposlední řadě, jaké prostředky využívali učitelé pro usnadnění adaptace sledovaných dětí.
The adaptation of a child to a kindergarten.
Keywords: adaptace; dítě; předškolní vzdělání; mateřská škola; učitel; adaptation; child; preschool education; kindergarten; teacher