Komunikace zdravotníků s pacientem s Alzheimerovou chorobou - Nováková, Hana (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této práce je shrnout současný stav komunikace mezi zdravotníky a pacienty s Alzheimerovou chorobou a zjistit, jaké problémy se u takovéto komunikace objevují. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část shrnuje informace o Alzheimerově chorobě jako jsou etiologie, stádia nemoci, projevy, diagnostika a terapie. Také přináší informace o dvou základních typech komunikace verbální a neverbální, a samozřejmě o významu a účelu komunikace jako takové. V neposlední řadě se zabývá správnou komunikací s pacienty s Alzheimerovou chorobou. Praktická část je složena z popisu metodiky výzkumu a výzkumného souboru, analýzy výsledků a závěrečné diskuse. K naplnění cílů práce jsme si položili 6 výzkumných otázek. Ty byly zodpovězeny kvalitativním výzkumným šetřením pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Rozhovory byly analyzovány pomocí kategorizace dat a kódování. Bylo zjištěno, že sestry dodržují většinu zásad komunikace s pacientem s Alzheimerovou chorobou a jsou schopny využívat prvky komunikace různých terapeutických přístupů. Bohužel mají své rezervy v komunikaci s rodinou pacientů a ve spolupráci s podpůrnými organizacemi. Největší komunikační bariéry jsou pro sestry desorientace, úzkost a agresivní chování klienta. Také se musí vypořádávat s vlastními pocity vyčerpání, náladovosti a podráždění většina jich považuje komunikaci s pacienty s Alzheimerovou chorobou za psychicky náročnou. S touto prací byl vytvořen manuál obsahující základní zásady komunikace s člověkem s Alzheimerovou chorobou. Manuál je určený pro zdravotníky i pro rodiny pacientů a obsahuje také seznam podpůrných organizací.
Communication between health staff and patient with Alzheimer's disease
Keywords: Alzheimerova choroba; demence; komunikace; sestra; Alzheimer's disease; dementia; communication; nurse