Kurzy předporodní přípravy - Kastenmajerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část popisuje historii předporodní přípravy a její současné pojetí. Dále se zabývá kurzy předporodní přípravy, úlohou porodní asistentky při jejich vedení a přípravou osob doprovázejících matku k porodu. V praktické části byl proveden kvantitativní výzkum technikou nestandardních dotazníků, které byly rozdávány těhotným ženám ve vybraných gynekologických ambulancích v Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Cíle práce se podařilo splnit. První hypotéza: Těhotné ženy nemají o předporodní přípravě dostatek informací, nebyla potvrzena. Druhá hypotéza: Kurzy předporodní přípravy jsou pro těhotné ženy finančně dostupné, byla potvrzena. Třetí hypotéza: Kurzy předporodní přípravy jsou pro těhotné ženy dopravně - místem bydliště dostupné, byla potvrzena.
Course of antepartum preparation
Keywords: porod; porodní asistentka; prenatální kurz; psychoprofylaktická příprava; rodička; těhotenství; childbirth; midwife; prenatal course; psychoprofylactic preparation; woman in childbed; pregnancy