Endovaskulární intervenční výkon (PTA) ve srovnání s klasickým operačním řešením ischemické choroby dolních končetin. - Pešek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Ischemická choroba dolních končetin postihuje dlouhodobě stále více populace. Včasná detekce a úspěšná léčba těsně koreluje s kvalitou a délkou života. Pokrok v rozvoji endovaskulárních technik je v posledních letech závratný. V řadě případů je průkaz o jejich efektivitě a bezpečnosti podáván ve chvíli, kdy se jejich indikace opouští. A místo nich nastupují novější modifikace používaných nástrojů, pomůcek a postupů. Díky tomu se snižuje invazivita výkonů a léčba je tak dostupnější stále více pacientům. Endovaskulární intervence je poměrně ekonomicky náročný výkon. Tato myšlenka mne vedla vytvořit výzkum jako porovnání nákladů oproti chirurgické operaci. Pro porovnání ekonomické náročnosti jednotlivých výkonů jsem náhodně vybral soubor 5 pacientů, u kterých byla provedena perkutánní transluminální angioplastika na Radiodiagnostickém oddělení nemocnice České Budějovice a.s. Údaje o cenách použitého materiálu a léčiv jsem zpracoval a porovnal opět se souborem 5 náhodně vybraných pacientů, kteří podstoupili chirurgickou operaci cév na chirurgickém oddělení. Výsledky ukazují, že angioplastika je jednoznačně nákladnější výkon. Celková cena záleží na více faktorech. U angioplastiky jde především o použití nejrůznějších nástrojů nebo stentů, v závislosti na rozsahu postižení tepen. Cena chirurgické operace se odvíjí hlavně od toho, zda je možné použít pacientovu žílu - vénu saphénu jako bypass, která je samozřejmě zadarmo. Pokud je nutné použít přímou náhradu, v podobě umělé cévní protézy, bylo zjištěno, že se standardně používá nejlevnější typ tzv. pletené cévní protézy v několika velikostech. Jen v případě možných komplikací v podobě zánětlivé infekce se používá výjimečně tzv. PTFE litá protéza. Výsledky perkutánní transluminální angioplastiky potvrzují vysokou primární i sekundární průchodnost intervencí na ilických tepnách, která se při užití stentu vyrovná chirurgické revaskularizaci. Nejčastější úsek, kde jsou prováděny intervence je femororo-popliteální, kde je průchodnost nižší než u femoro-popliteálního bypassu. Ovšem díky nízké invazivitě je angioplastika méně rizikový výkon.
Endovascular interventions (PTA) as compared with conventional solutions of peripheral arterial occlusive disease.
Keywords: Ateroskleróza Bypass CTAg - Počítačová tomografie angiografie DSA - Digitální subtrakční angiografie ICHDK - Ischemická choroba dolních končetin MRAg - Magnetická rezonance angiografie PTA - Perkutánní transluminální angioplastika Stent; Atherosclerosis Bypass CTAg - Computed tomography angiography DSA - Digital subtraction angiography PAD - Peripheral arterial disease MRAg - Magnetic resonance angiography PTA - Percutanous transluminal angioplasty Stent