Mezipodnikové srovnání podniků služeb - Císařová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na mezipodnikové srovnání České pošty s podniky se stejným předmětem činnosti s cílem zjistit postavení hodnoceného podniku v porovnání s nejlepším podnikem a s oborovými hodnotami. Teoretická část je zaměřena na způsoby a metody srovnávání, včetně zhodnocení odvětví doprava a skladování. V praktické části je analyzováno 15 podniků v odvětví prostřednictvím poměrových ukazatelů za období roků 2010 2014. Pomocí shlukové analýzy byl tento soubor zmenšen a následně vybrán ten nejlepší s použitím matematicko-statistických metod. Posledním a neméně významným krokem je komparace nejlepšího podniku s oborovými průměry a se sledovaným podnikem s použitím spider analýzy, na jejímž základě jsou zkoumanému podniku navrženy opatření směřující ke zlepšení jeho situace.
Intercompany comparison of company services
Keywords: Mezipodnikové srovnání; finanční analýza; poměrové ukazatele; Spider analýza; odvětvový průměr; Intercompany comparison; financial analysis; ration indicators; Spider analysis; average of industry branch