Sukcese vegetace na kladenských haldách - Dvořáková, Helena (Jihočeská univerzita, 2008)
Na 19 haldách po těžbě černého uhlí v oblasti Kladenska byla studována rychlost a směry spontánní sukcese vegetace v závislosti na faktorech prostředí, konkrétně sukcesní věk, vliv okolní vegetace, vzdálenost studované plochy od okraje výsypky, orientace ke světiovým stranám, a úhel sklonu svahu. Stáří povrchu výsypek se pohybovalo od 10 do více než 100 let. Kategorie vegetace v okolí, sukcesní věk a úhel sklonu svahu průkazně ovlivnily průběh sukcese, která vedla buď k porostům křovin, nebo k zapojeným porostům dřevin s převahou druhů Acer platanoides, A. pseudoplatanus a Tilia cordata včetně nepůvodního druhu Robinia pseudacacia. Vzhledem k výsledkům bylo usouzeno, že technická rekultivace těchto hald je nevhodná, kromě malých oblastí, kde mohou být vysazeny domácí druhy dřevin a případné technické stabilizace erozních svahů.
Succession of vegetation on dumps around the town of Kladno
Keywords: sukcese vegetace; haldy; výsypky; vegetation succession; dumps