Životní styl pracovníků působících v poradenství zdravého životního stylu. - Janošová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Životní styl představuje z hlediska ovlivnění zdraví jeden z nejvýznamnějších faktorů. Životní styl většiny lidí je na počátku 21. století poněkud alarmující. Poradenství zdravého životního stylu poskytuje základní spektrum vyšetření, která určuje hladinu individuálního rizika klienta. Rozbor těchto rizik umožňuje doporučit optimální změnu ve výživě, spotřebě alkoholu, v kuřáckých návycích, pohybové aktivitě a ve zvládání stresu. Práce je rozdělena na teoretickou a empirickou část. První část představuje teoretické vymezení zkoumané problematiky. Zabývá se popisem pojmu zdravý životní styl, otázkami ovlivňujícími faktory zdraví. V empirické části jsou interpretovány výsledky realizovaného výzkumu, který byl zaměřený na zmapování životního stylu pracovníků působících v poradenství zdravého životního stylu. V empirické části jsem použila metodu dotazníku a získaná data jsem statisticky zpracovala. Výzkumný vzorek tvořilo 153 respondentů působících v poradenství zdravého životního stylu. Kontrolní skupinu tvořilo 438 zaměstnanců OOVZ. Výzkumem jsem došla k závěru, že pracovníci působící v poradenství zdravého životního stylu si uvědomují důležitost dodržování zdravého životního stylu, ale ne vždy jednotlivá doporučení dodržují. Mezi hlavní problémy bych zařadila zejména nedostatek pohybové aktivity, nedostatečná konzumace ryb a luštěnin.
The Life Style of People Working as Healty Life Style Advisors.
Keywords: determinanty zdraví; kouření; pitný režim; pohybová aktivita; poradna zdravého životního stylu; složky výživy; stres; životní styl; determinants of healthy; smoking; drinks; physical activity; healthy lifestyle advice; nutrients; stress; lifestyle