Připravenost příslušníků AČR na poskytování první pomoci v nebezpečném prostředí - Johánek, Jakub (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku poskytování první pomoci v bojových podmínkách dle principů Tactical Combat Casualty Care. Stěžejním tématem je kapitola věnující se programu TCCC, podle něhož by se měl vést výcvik ve zdravotnické přípravě pro všechny vojáky i zdravotnický personál. Program TCCC je koncipován tak, aby jeho použití bylo jednoduché a účinné pro veškerý personál. Každý příslušník armády by tak měl být schopen, byť s omezenými materiálními prostředky, udržet vojáka při životě i v nejnáročnějších podmínkách alespoň po nezbytnou dobu. Cílem dané diplomové práce bylo zmapovat, jakým způsobem jsou příslušníci AČR připravováni na poskytování první pomoci v nebezpečném prostředí. Druhým cílem bylo zmapovat jejich znalosti při poskytování první pomoci v nebezpečném prostředí odrážející účinnost a efektivitu zdravotnické přípravy příslušníků AČR. K dosažení cílů bylo využito kvalitativních metod. Výzkumnou část tvoří nestandardizované dotazníky, které sloužily k hodnocení zdravotní přípravy a ověření znalostí příslušníků AČR v poskytování první pomoci dle zásad TCCC. Druhá část výzkumu byla doplněna o polostrukturované rozhovory s nelékařským zdravotnickým personálem jednotek. Z výsledků vyplývá, že zdravotnická příprava neprobíhá plně v souladu s platnou koncepcí přípravy jednotek AČR a dalších dokumentů. Z výzkumu je dále patrné, že by se měli příslušníci AČR v souvislosti s poskytováním první pomoci dle zásad TCCC více vzdělávat v teoretické rovině, neboť povědomí o zmíněné problematice se jevilo jako minimální. Získané poznatky využijí jednak zdravotníci jednotek vedoucí zdravotnickou přípravu, jednak velitelé jednotek, kteří organizují zdravotnickou přípravu a mohou se tak vyvarovat zmíněným nedostatkům. Dále poznatky mohou využít i všichni ostatní příslušníci AČR, kteří mají o dotčenou problematiku zájem a chtějí najít ucelený a aktuální přehled informací.
Readiness of the Czech Armed Forces to provide first aid in a dangerous environment
Keywords: Neodkladná péče v bojových podmínkách; Bojový záchranář; Armáda České republiky; První pomoc; Taktické prostředí; Tactical Combat Casualty Care; Combat Lifesaver; Army of the Czech Republic; First aid; Tactical environment