Kyberkriminalita páchaná na dětech s prevencí sociálně patologických jevů na lokální úrovni - Folda, Michal (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce je zmapování forem kybernetické kriminality páchané na dětech na vybraných základních školách s následnou prevencí kyberkriminality, jakožto sociálně patologického jevu. Dílčím cílem bakalářské práce je zhodnocení míry zkušenosti a informovanosti dětí o problematice kybernetické kriminality. Teoretická část je zaměřena na vysvětlení jednotlivých pojmů, jako je kyberkriminalita, kyberprostor, formy kybernetické kriminality, prevence sociálně patologických jevů a subjekty prevence a provázanost vztahů mezi těmito oblastmi. Praktická část se týká vlastního kvantitativního výzkumu, kdy výzkumný soubor tvořily děti vybraných základních škol, přičemž byla zvolena lokalita Kaplicka. Praktická část je zaměřena na zjištění výskytu různých forem kybernetické kriminality u dětí na základních školách, zjišťování informovanosti a zkušeností s předmětnou problematikou. V této práci jsou zahrnuty výsledky prováděného výzkumu, se zaměřením na výzkumné otázky, a to s jakými formami kybernetické kriminality se žáci základních škol na lokální úrovni setkávají či setkali a jak a kým jsou žáci základních škol na lokální úrovni o dané problematice vzděláváni.
Cybercrime committed on children with the prevention of socially pathological phenomena at the local level
Keywords: kyberkriminalita páchaná na dětech; sociálně patologické jevy; prevence; subjekty preventivního působení; formy kybernetické kriminality; cybercrime committed on children; social pathological phenomena; prevention; subjects of preventive action; forms of cybercrime.