Možnosti zvýšení efektivnosti využívaného lidského kapitálu ve výrobním podniku - Herzová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se věnuje systému odměňování a hodnocení efektivnosti ve firmě Galasport s.r.o. za časové období 2011-2015. Veškerá data a potřebné informace jsou získány z výkazu zisků a ztráty, z firemního materiálu či z rozhovoru se zaměstnanci a vedením společnosti. Tato práce je rozdělena do tří částí. Teoretická, metodika a praktická. V teoretické části jsou popsány základní charakteristiky lidského kapitálu, mzdového systému, motivace a produktivity. Data jsou získávána z odborné literatury. V metodice jsou popsány všechny potřebné vzorce pro následují aplikaci v praktické části. Jedná se o produktivitu práce, průměrnou měsíční mzdu, mzdové náklady na jednoho zaměstnance či tempo růstu mezd a produktivity. Vzorec produktivity práce byl vypočítán ze čtyř pohledů. Produktivita práce je počítána jako podíl celkových výnosů nebo přidané hodnoty a průměrného počtu zaměstnanců nebo osobních nákladů. V praktické části je vybraná společnost charakterizována, podrobně je rozepsána její struktura zaměstnanců a systém odměňování. Následně jsou použity všechny vzorce, které byly definovány v metodice. Pomocí vzorce produktivity, byla zjištěna efektivita v podniku. Na závěr jsou navrženy návrhy pro udržení a zlepšení efektivnosti zaměstnanců.
Possibility of increasing the efficiency of human capital utilized in a manufacturing company
Keywords: Odměňování; efektivita; lidský kapitál; produktivita práce; remuneration; efficiency; human capital; labor productivity