Obrazy Jana Husa v české literatuře 20. století - Krchová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se bude zabývat prezentacemi mistra Jana Husa v literatuře 20. století. Vnímání této historické postavy se v dějinách různilo, ve 20. století však došlo k plnému přijetí středověkého heretika. Mnoho historiků a literátů došlo téměř k formě uctívání Jana Husa jako hrdiny národa a symbolu pravdy a svobody. Postava Jana Husa se postupně rozšířila do širokého povědomí a stala se součástí mnoha žánrů. Vzhledem k nesčetnému množství materiálu bude práce omezena na prozaické texty 20. století, ve kterých figuruje mistr Jan Hus jako ústřední postava. Cílem bude zejména analýza různých pojetí a jejich následná komparace. Analýze budou podrobeny následující romány: František Josef Čečetka, Mistr Jan Hus (1927), Oskar Wöhrle, Jan Hus. Poslední den. Historický román (něm. 1932, 1933 přel. M. Kalláb), Josef Mühlberger, Hus v Kostnici (1931), Miloš Václav Kratochvíl, Mistr Jan (1952), Eva Kantůrková, Jan Hus. Příspěvek k národní identitě (1986), František Šmahel, Hranice pravdy (2015).
The Depictions of Jan Hus in the 20th Century Czech Literature
Keywords: církev; hereze; historiografie; husitství; Jan Hus; křesťanství; próza; romány; 20. století; Christianity; Church; heresies; historiography; Hussitism; Jan Hus; novels; prose; 20th century