Endocrine regulation of oxidative stress in the red firebug Pyrrhocoris apterus - Večeřa, Josef (Jihočeská univerzita, 2007)
U ploštice Pyrrhocoris apterus vystavené podmínkám oxidačního stresu byl zkoumán antioxidační účinek dvou hmyzích hormonů - Pyrap-AKH a 20-hydroxyekdyzonu. Oxidační stres byl v hmyzím těle vyvolán injikací herbicidu Paraquat. Abych ověřil, že byl hmyz skutečně dostatečně stresován, měřil jsem V CNS a hemolymfě dva hlavní biomarkery oxidačního stresu - malondialdehyd (vypovídá o míře lipidové peroxidace) a proteinové karbonyly. Pozitivní antioxidační účinek těchto dvou hormonů byl potom prokazován měřením hladiny redukovaného glutathionu v CNS a hemolymfě, dále měřením aktivity {γ}-glutamyltranspeptidázy v CNS a celkové antioxidační aktivity v hemolymfě.
Endocrine regulation of oxidative stress in the red firebug Pyrrhocoris apterus