Oddlužení podnikatelů v perspektivě posledních změn - Smutníková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá institutem oddlužení jako jedním z možných způsobů řešící ekonomický neúspěch fyzických osob podnikatelů. Tento způsob sanace fyzických osob podnikatelů je zákonem povolen od 1. 1. 2014. Text reflektuje změny po novelizaci insolvenčního zákona z 1. 6. 2019 (zákon č. 31/2019 Sb.). V práci je prováděna analýza trendu v podávání insolvenčních návrhů (dle krajů i jednotlivých ekonomických činností CZ-NACE), uspokojení věřitelů, splněných a zrušených oddlužení. Práce dále zkoumá působení fyzických osob podnikatelů na českou ekonomiku. Zjišťuje důležitost a potřebu těchto osob pro výkonnost země a jejich navrácení zpět do zdravého ekonomického života. Bakalářská práce je dále doplněna o podrobný algoritmus výpočtu splátek pro plnění oddlužení OSVČ.
Discharge of debts of self-employed persons in the perspective of latest changes
Keywords: úpadek; oddlužení; fyzická osoba podnikatel; dlužník; insolvenční zákon; ekonomika; oddlužovací novela; bankruptcy; discharge of debts; self-employed persons; debtor; Insolvency Act; czech economy; economic health