Alegoričnost postav v Labyrintu světa a ráji srdce Jana Amose Komenského. - Truhlářová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem mé bakalářské práce je alegoričnost postav v Labyrintu světa a ráji srdce Jana Amose Komenského. Tento asi nejznámější Komenského text byl již předmětem několika interpretací vedených z různých metodologických pozic (filologicko kritické, strukturalistické, tematologické aj.). Východiskem mé práce tedy bude představení dosavadních interpretačních pokusů týkajících se kompozice díla (studie Antonína Škarka a Lubomíra Doležela) a alegorického zobrazení (studie J. B. Čapka a Hany Šmahelové) a jejich vzájemné srovnání. Těžištěm práce pak bude analýza stěžejních literárních postav Labyrintu (Poutník, Mámení a Všezvěd Všudybud) a jejich vývoje. Ve své interpretaci vycházím především z podnětů J. B. Čapka, Jana Lehára a Věry Vařejkové.
Allegory of characters in The Labyrinth of the World and the Paradise of the Heart by Jan Amos Comenius
Keywords: Jan Amos Komenský; Labyrint světa a ráj srdce; alegorie; Poutník; Mámení; Všezvěd Všudybud; Jan Amos Komensky; The Labyrinth of the World and Paradise of the Heart; allegory; The Pilgrim; Delusion; Ubiquitous