Vývoj právních vztahů k nemovitému majetku v České republice a v Evropě - Teplá, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem právních vztahů k nemovitému majetku v České republice a Evropě. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se nachází stručná literární rešerše. V první části se objevuje vymezení základních pojmů, které souvisí s daným tématem. V následující části je popis historické evidence českých katastrů až po současnost. Rešerše dále seznamuje se základními faktory, které ovlivňují půdní držbu. V závěru teoretické části obsahuje seznámení s vývojem práv majetkových vztahů v České republice a Evropě. Praktická část je zaměřena na vybraná katastrální území, konkrétně Lovětín u Třešti a Bezdečín na Moravě. V úvodu praktické části se nachází bližší charakteristický popis vybraných lokalit. Hlavní zaměření praktické části je analýza vývoje právních vztahů k nemovitému majetku ve zvolených územích. Rozbor půdní držby je proveden ve dvou období, tj. Stabilní katastr a současný Katastr nemovitostí. Období jsou mezi sebou porovnána a následně zpracována. V závěru praktické části se nachází stručné shrnutí výsledků.
Development of legal relations to real estate in the Czech Republic and Europe
Keywords: práva k nemovitému majetku; půdní držba; katastr; krajina; vlastnictví; real estate rights; land tenure; cadastre; landspace; ownership