Stanovení kreatininu v moči s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie - Vančurová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá vývojem metody pro stanovením kreatininu v moči s využitím vysokoúčinné kapalinové chromatografie s UV detekcí. Teoretická část se věnuje vlastnostem kreatininu, obecným principům kapalinové chromatografie, shrnuje dosavadní zavedené a validované metody využívané ke stanovení kreatininu v biologickém vzorku. V experimentální části jsou pro různé typy kolon hledány optimální podmínky chromatografické separace kreatininu. Cílem bakalářské práce bylo vyvinout a validovat rychlou metodu umožňující kvantifikaci kreatininu ve vzorku moči.
Determination of creatinine in urine using high performance liquid chromatography
Keywords: Kreatinin; kapalinová chromatografie; stacionární fáze; optimalizace; validace; Creatinine; liquid chromatography; stacionary phase; optimization; validation