Mark Twain: The Reflection of American Civil War and the Spirit of the Postwar Period in The Adventures of Huckleberry Finn - Krautová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Hlavním předmětem zkoumání bakalářské práce bude literární analýza Twainova románu Dobrodružství Huckleberryho Finna jako odrazu společenské atmosféry americké občanské války a období rekonstrukce amerického Jihu. Práce se v úvodu soustředí nejprve na charakteristiku poválečného období rekonstrukce a na společenskou situaci amerického Jihu v období konce občanské války Jihu proti Severu. Dále představí Marka Twaina v kontextu prózy amerického Jihu v období druhé poloviny 19. století a pokusí se zhodnotit jeho význam jako jednoho z prvních autorů moderní americké literatury s ohledem na jeho styl, vypravěčské umění a na vliv regionálního kontextu (tzv. tall tale). Motivy historického kontextu a realistické pojetí poválečné situace v regionu státu Missouri pak budou v rámci literární analýzy předmětem zkoumání bakalářské práce zejména v Twainově románu Dobrodružství Huckleberryho Finna (téma lidské rovnoprávnosti, otroctví a vnitřní svobody jednotlivce). Jádrem práce bude interpretační analýza románu s odkazem na úlohu společenské satiry a tragikomických prvků románu.
Mark Twain: The Reflection of American Civil War and the Spirit of the Postwar Period in The Adventures of Huckleberry Finn
Mark Twain: Reflexe americké občanské války v tvorbě Marka Twaina (Dobrodružství Huckleberryho Finna)