Lexikon osobností hokejového klubu HC Dukla Jihlava - Varhaník, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
HC Dukla Jihlava, hokejový klub Kraje Vysočina, sklízel největší úspěchy ve druhé polovině 20. století. Původně byl armádním hokejovým klubem, který vznikl přestěhováním Dukly Olomouc v roce 1956. Klub je historicky nejúspěšnějším českým hokejovým klubem, v němţ za dobu působení hrálo několik hokejistů, kteří se svými výkony zapsali do dějin. V práci se autor věnuje historii vzniku ledního hokeje a začátku vzniku klubu HC Dukla Jihlava. V praktické části práce uvádí jména, osobní úspěchy a rozhovory s hokejisty, které zařadil do lexikonu osobností jihlavského hokejového klubu. Cílem práce je připomenutí slavné historie klubu, který se proslavil prací s mladými hokejisty, z nichţ vychoval národní reprezentanty, mistry republiky, vítěze Spengler Cupu, drţitele Zlaté hokejky, stříbrné olympioniky. Někteří hráči dostávali nabídky ze zahraničí, ale tehdejší doba jim to neumoţnila. Přesto se v konkurenci hokejistů dokázali prosadit a nikdo jihlavského angaţmá nelituje. Dukla Jihlava je značka města.
Lexicon of personalities in ice-hockey club HC Dukla Jihlava\\
Keywords: lední hokej; hokejový klub; hráč; legendy; československý hokej; ligová soutěž; ice hockey; the hockey club; player; legends; Czechoslovak hockey; the league competions