Člověk a posvátno - Paloušová, Zdenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce je vedena snahou nalézt možnosti jak rozšířit kulturně historické povědomí mladé generace. Je inspirována dlouhodobým programem Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Českých Budějovicích, jenž probíhá pod názvem "Památky hrou a poučením". Práce ideově navazuje na tento záměr a je zde vytvořen návrh edukačního programu, jenž má představit sakrální památky v krajském městě a zároveň upozornit na skutečnost, že se tyto památky více či méně v průběhu desetiletí či staletí proměňují především v interiéru a některé i doznaly změnu své původní funkce. Je zároveň využita příležitost představit někdejší svatyni, v níž již v 19. století probíhala edukační realita. Popisná část je rozvinuta do edukačního programu, v němž je nabídnuta prezentace a komparace s dalšími sakrálními objekty. Aktivizačním prvkem je zvolen pokus o objevování hmotného symbolu přesahu transcendence, a jeho fotografické zachycení. Náročností otázek, jež si práce klade, je určena posledním ročníkům základních škol, v téže úrovni ročníkům víceletých gymnázií, je využitelná i pro nižší ročníky čtyřletých gymnázií a středních škol. Obsahově by měla rozšiřovat náplň výuky dějepisu, výtvarné výchovy, estetiky, je využitelná pro mimoškolní výchovu. Jde o návrh edukačního programu s použitím metody objektového učení s průběžným dialogem.
People and the Sacred
Keywords: vymezení prostoru; specifika oblasti; sakrální památky; analýza a syntéza poznatků; komparace; zvolení formy sdělení poznatků; idea a struktura návrhu edukačního programu; symbol transcendence; stanovení cílů výchovy a vzdělávání.; area definition; area specifics; religious monuments; analysis and synthesis of knowledge; comparison; selection of knowledge communication form; idea and structure of the educational proposal; the symbol of transcendence; setting targets or aims of education and educational sciences.