Řízení lidských zdrojů ve vybrané organizaci - Pospíšilová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Data pro zpracování literární rešerše byla získána sběrem sekundárních informací, zejména studiem odborné literatury a literárních pramenů zaměřených na oblast řízení lidských zdrojů a intelektuálního kapitálu, které jsou uvedeny v přehledu použité literatury na konci práce. Pro zpracování vlastní práce byla stanovena teoreticko-metodická východiska empirického šetření za pomoci informací z vnitropodnikových materiálů, neřízených rozhovorů, intranetových a internetových stránek zvolené firmy a z těchto zdrojů byl také vytvořen praktický popis fungování řízení lidských zdrojů v organizaci s důrazem na rozvoj intelektuálního kapitálu. Na základě těchto informací byl vytvořen dotazník a data z něho získaná doplněna pozorováním. Následně byla zjištěna primární data pomocí provedení vlastního výzkumu mezi zaměstnanci, proběhla analýza a syntéza získaných poznatků z tohoto vlastního zkoumání. Jádro praktické části diplomové práce tedy tvoří zhodnocení výsledků šetření a jejich interpretace formou souhrnných tabulek a grafů a jejich následných popisů. Dále byla provedena diskuse, formulovány vlastní návrhy a opatření s možností zlepšení v oblasti řízení lidských zdrojů a celá práce ukončena závěrem a shrnutím v anglickém jazyce (summary). Na konci práce jsou mimo použité zdroje uvedeny také seznamy grafů, tabulek, obrázků a příloh.
Human resource management in the selected organization
Keywords: Řízení lidských zdrojů; lidské zdroje; intelektuální kapitál; lidský kapitál; řízení lidského kapitálu; znalostní podnik; znalostní pracovník; kultura; podniková kultura; vyhledání; výběr a rozmisťování zaměstnanců; vzdělávání a rozvoj zaměstnanců; hodnocení a odměňování zaměstnanců; úloha manažera v řízení lidských zdrojů; Human resource management; human resources; intellectual capital; human capital; human capital management; enterprise knowledge; knowledge worker; culture; corporate culture; search; selection and staff employees; training and staff employees; evaluation and remuneration employees; the role of the manager in the human resource management