Historická analýza vývoje land use ve vybraném území - Kaltounek, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním tématem této diplomové práce je historická analýza vývoje land use ve vybraném území. Za toto území bylo vybráno katastrální území Krchova Lomná. Tato práce si klade za cíl vyhodnotit změny v zájmovém území mezi třemi různými časovými obdobími. Analýza byla provedena na základě mapových podkladů a ortofotomap, které obsahují informace o land use. Pro tuto analýzu byly vybrány tři různá časová období. První je období II. vojenského mapování a pro toto období byla použita právě mapa II. vojenského mapování, které probíhalo v letech 1836-1852. Druhým obdobím jsou padesátá léta 20. století. Podkladem pro toto období byla ortofotomapa z té doby. A období třetí je současný stav land use v zájmovém území a jako podklad posloužila ortofotomapa, kterou poskytuje ČÚZK. Ostatní mapy byly získány z Národního geoportálu INSPIRE. Následně byly tyto mapy zpracovány pro potřeby analýzy v programu ArcMap. Výsledkem jsou pak grafické výstupy a grafy, na kterých jsou patrné změny land use mezi sledovanými obdobími. Nakonec je nastíněno, jak by se mohlo sledované území dále vyvíjet.
Historical analysis of the land use in the chosen area
Keywords: krajina; land use; Krchova Lomná; landscape; land use; Krchova Lomná