Jak se mění kvalita vody na odtoku z rybníků při jejich výlovu - Vágner, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak a v jaké fázi výlovu se mění kvality vody odtékající z rybníků nejvíce. Byla sledována proměnlivost kvality vody a byla identifikována fáze výlovu, ve které se se zhoršuje kvalita vody nejvíce. Výsledky a postřehy by měly posloužit při rozvoji technologie k zachytávání sedimentu a živin a odtékajících z rybníků v průběhu výlovů. Sledování kvality vody bylo provedeno na dvanácti rybnících v Jihočeském kraji, které obhospodařuje Krajské školní hospodářství České Budějovice. Byly provedeny odběry vody a měření multiparametrální sondou YSI EXO 2 (teplota vody, koncentrace rozpuštěného kyslíku, konduktivita, turbidita a pH) v různých fázích výlovu. Ve stejné době byly provedeny odběry vody pro sledování nerozpuštěných látek, celkového fosforu, rozpuštěného fosforu a celkového dusíku. Vzorky vody byly odvezeny a zpracovány v laboratořích státního podniku Povodí Vltavy v Českých Budějovicích. V našich výsledcích se potvrdilo, že vypouštění a výlov významně ovlivňují kvalitu vody dále v povodí. K největším nárůstům u nerozpuštěných látek, celkového fosforu a dusíku docházelo v době aktivního pohybu lidí a ryb v lovišti. Nárůsty tak byly největší v době stavění kádí, plašení ryb, zátahu nebo zvedání podložní sítě a jadření. Nejvyšší hodnoty nerozpuštěných látek, celkového fosforu a dusíku byly zaznamenány při dolovku na kesery a při povrchovém odtoku po skončení výlovu. Změny hodnot v průběhu výlovu však mohou být velmi výrazné a rychlé. Proto by měla být snaha o snížení koncentrací nerozpuštěných látek, celkového dusíku a fosforu od fáze zátahu až po uzavření výpustě. Rozpuštěný fosfor je v rámci problému eutrofizace vody klíčovým parametrem. Výsledky analýz vody ale ukázaly, že výlov není tolik závažným problémem z pohledu rozpuštěného fosforu. V průběhu výlovů jasně převažoval vázaný fosfor, jehož podíl byl v průměru nad 99 %. Kvalitu vody odtékající při výlovech z rybníků nejvíce ovlivňuje biomasa a typ obsádky. V menší míře také počasí, manipulace s vodou a typ výpustného zařízení.
Characterisation of the quality of pond effluents during pond drainage and harvest
Keywords: výlov rybníka; nerozpuštěné látky; fosfor; dusík; odtékající voda z rybníka; kvalita vody; fish harvest; suspended solids; phosphorus; nitrogen; pond effluent; water quality