Vývoj a koncepce 5 - taktních spalovacích motorů - Liška, Radek (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zaobírá teorií čtyřdobého motoru s vnitřním spalováním a konceptu pětidobého spalovacího motoru. Popisuje pracovní doby čtyřdobého spalovacího motoru. Zaměřuje se také na různé varianty pohonu moderního vozidla, elektromotory, hybridní pohon vozidel. Motory s prodlouženou expanzí, mezi které patří motor s Atkinsonovým cyklem a s cyklem vytvořeným Ralphem Millerem, a hlavně pětidobý motor, jehož parametry jsou porovnány s klasickým motorem. Cílem práce je vytvoření model vlastní konstrukce pětidobého spalovacího motoru.
Development and concept of 5 - stroke internal combustion engines
Keywords: Spalovací motor; Pětidobý motor; Model; Millerův cyklus; Atkinsonův cyklus; Combustion engine; Five-stroke engine; Model; Miller cycle; Atkinson cycle