Lékařská etika terminálních stavů - Kylbergerová, Radka (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním předmětem této práce je reflexe problematiky etiky terminálních stavů. Strukturu práce tvoří čtyři tematické celky. V první části práce jde o seznámení s pojmem lékařská etika, popíši její předmět, historický vývoj a principy. Druhý blok je zaměřen na největší existenciální událost lidského života, smrt a na postoj člověka ke smrti. K posledním okamžikům člověka patří hledání smyslu života, ale také utrpení. Proto se věnuji i těmto tématům. Třetí část práce se vztahuje k etickým problémů
The Medical Ethics Of Terminal Care
Keywords: lékařská etika; výuka lékařské etiky; smrt; smysl života; smysl utrpení; eutanazie; autonomie; kvalita života; dystanazie; medical ethics; teaching medical ethics; death; meaning of life; meaning of suffering; euthanasia; autonomy; quality of life; dysthanasia