Úloha sestry v dermatovenerologické ambulanci - Nováková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2009)
Téma této bakalářské práce je úloha sestry v dermatovenerologické ambulanci. Jejím cílem bylo zjistit úlohu sestry v dermatovenerologické ambulanci a náročnost její práce. Kapitola současného stavu obsahuje historii i současnost dermatovenerologie a specifika v ošetřovatelské péči tohoto oboru. Dále zachycuje anatomii a fyziologii kůže a jejích přídatných orgánů. Jsou v ní rozebrány jednotlivé role sestry a důležitost komunikace, nejčastější ošetřovatelské zákroky na tomto pracovišti, náročnost práce sestry, právní problematika týkající se dermatovenerologie a prevence nozokomiálních nákaz. Kvalitativní šetření probíhalo formou pozorování a formou nestandardizovaného rozhovoru, který byl zaznamenáván na diktafon a následně přepsán do sedmi kasuistik. Šetření probíhalo v soukromých ambulancích dermatovenerologických lékařů a ve stejně zaměřených ambulancích, které jsou přidružené k lůžkovým oddělením. V kasuistikách je zachycena pracovní náplň sestry, která se dá rozdělit na ošetřovatelskou a administrativí část. Dále obsahuje specifika sesterské práce v odborné ambulanci, spolupráci sestry a lékaře a komunikaci s pacientem. Tato práce může sloužit jako podklad pro výuku předmětu ošetřovatelská péče v dermatovenerologii. Práce by též mohla být využita k prezentaci na sesterských seminářích nebo konferencích.
The role of a nurse in dermatology and venerology out- patient department
Keywords: Ambulance; dermatovenerologie; komunikace; pacient; práce; role; sestra; úloha; Outpatients´; dermatology-venerology; communication; patient; work; role; nurse; role