Inovace a drobné podnikání - Šimonová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce je vymezit roli drobného podnikání v tržním hospodářství, analyzovat inovační aktivity v konkrétní činnosti drobného podnikání v souvislosti s jejich ekonomickými charakteristikami. Tato diplomová práce obsahuje informace o významu mikro, malých a středních podniků. Tyto podniky mají limitované zdroje, ale jsou flexibilní a důležité při zavádění inovací. V této diplomové práci se popisuje, co je to inovace, jaké jsou inovační fáze a kdo je inovátor. V praktické části je popsán analyzovaný subjekt - podnikatel, který je zároveň autorem této práce. Podnikatel se věnuje drátenictví a hledá možnosti inovací ve třech oblastech. Tyto tři oblasti jsou: řezání kroužků, roztahování pružinek a protahování drátu. Podnikatel se rozhoduje o zavedení inovací prostřednictvím rozhodovacích matic. Měří úsporu času ve výrobě a oceňuje jí minimální mzdou. Výsledkem je výpočet návratnosti inovace.
Innovation and small business
Keywords: inovace; návratnost inovace; rozhodovací matice; drátenictví; innovation; innovation return; decision matrices; wire-craft