Kvalita života pacientů s roztroušenou sklerózou - Oháňková, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Roztroušená skleróza mozkomíšní je jedno z nejčastějších neurologických onemocnění, které postihuje převážně jedince v produktivním věku, častěji ženy. Cílem diplomové práce bylo zjistit kvalitu života pacientů s roztroušenou sklerózou. Zjistit zda vlivem onemocnění roztroušenou sklerózou dochází ke změnám kvality života. Pokud ano, zjistit jakých aspektů se změny týkají. Dále jsem chtěla zjistit zda se u nemocných roztroušenou sklerózou snižuje kvalita života v závislosti na době uběhlé od stanovení diagnózy. V teoretické části diplomové práce je popsána klinika onemocnění, příznaky, symptomy, prognóza a léčba nemoci. Dále jsem se věnovala vymezení pojmu kvality života a jejímu objasnění, zmínila jsem i sociálně-právní problematiku onemocnění. V praktické části diplomové práce byla použita metoda kvalitativní i kvantitativní. K metodě kvalitativní byla použita technika polostandardizovaného rozhovoru. K metodě kvantitativní technika dotazníkového šetření s použitím dotazníku SF-36 o kvalitě života podmíněné zdravím. Stanovení hypotéz pro kvantitativní část diplomové práce vycházelo ze zjištěných informací z polostandardizovaného rozhovoru z části kvalitativní. Byly stanoveny následující hypotézy - H1: "Kvalita života pacientů s diagnózou roztroušená skleróza je nižší než u všeobecné populace" a H2: "Kvalita života u nositelů roztroušené sklerózy se snižuje v závislosti na době uběhlé od určení diagnózy, tedy na době trvání nemoci". Získané informace jsou zpracovány v kapitole Výsledky.
Life quality of patients suffering from multiple sclerosis
Keywords: kvalita života; roztroušená skleróza; dotazník SF-36 o kvalitě života podmíněné zdravím; zdraví; nemoc; Life quality; multiple sclerosis; questionnaire SF-36; health; disease