Stanovení výskytu autoprotilátek v diagnostice celiakie - Budská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem mé bakalářské práce bylo stanovit výskyt autoprotilátek důležitých pro diagnostiku celiakie a stanovit jejich dynamiku v průběhu onemocnění. Stanovení protilátek se provádí pomocí sérologických laboratorních testů imunofluorescence a ELISA. Pro diagnostiku celiakie je důležité stanovení protilátek proti endomysiu, deaminovanému gliadinu a tkáňové transglutamináze. Výsledky byly diskutovány na základě poznatků, získaných z dostupné literatury. V teoretické části jsem se zaměřila především na charakteristiku celiakie, zmínila jsem příčinu vzniku nemoci - lepek, podrobněji jsem se zaměřila na genetiku, se kterou vznik celiakie výrazně souvisí, v neposlední řadě jsem nastínila laboratorní diagnostiku celiakie a léčbu. V praktické části jsem se věnovala laboratornímu vyšetření celiakie. Laboratorní vyšetření zahrnuje vyšetření protilátek proti endomysiu ve třídě IgA imunofluorescenční metodou, kdy je výsledek vyhodnocován pod fluorescenčním mikroskopem. Protilátky proti deaminovanému gliadinu a tkáňové transglutamináze se stanovují ve třídě IgA a IgG metodou ELISA, kdy je výsledné zabarvení vzorku hodnoceno fotometricky. Vyšetření protilátek jsem provedla celkem u osmnácti vzorků. U dvou pacientských vzorků byla, na základě pozitivity protilátek proti endomysiu, deaminovanému gliadinu a tkáňové transglutaminázy prokázána celiakie. Jedenáct pacientských vzorků bylo negativních na všechny stanovované protilátky. U zbylých pěti pacientských vzorků byla prokázány pouze protilátky proti deaminovanému gliadinu. Dynamiku protilátek v průběhu onemocnění jsem stanovovala u pacientů, kterým byla diagnostikována celiakie. V grafech je zachyceno, kdy pacienti správně dodržovali bezlepkovou dietu, tzn. stanovované protilátky klesají. Pokud bezlepkovou dietu nedodržovali, protilátky IgA a IgG opět stoupají. Celiakie patří, kvůli své vysoké prevalenci, k jedním z nejdůležitějších onemocnění trávícího ústrojí. Nedostatečná diagnostika souvisí s výskytem netypických symptomů pro celiakii. Velmi důležitým opatřením, jak včas diagnostikovat celiakii je cílený screening, zameřený na skupiny s vyšší pravděpodobností výskytu tohoto onemocnění.
Determining the occurrence of autoantibodies in the diagnosis of celiac disease
Keywords: celiakie; protilátky; imunofluorescence; ELISA; dynamika protilátek; celiac disease; antibodies; immunofluorescence; ELISA; antibodies dynamics