Sociální služby pro osoby s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v Jihočeském kraji - Sotona, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá nabídkou sociálních služeb pro osoby s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v Jihočeském kraji. Teoretická část obsahuje obecný úvod do problematiky roztroušené sklerózy mozkomíšní, informace o jejích příčinách, projevech a typech, popisuje roztroušenou sklerózu mozkomíšní v sociálním kontextu, zabývá se sociálním zabezpečením a sociálními službami pro osoby s roztroušenou sklerózou mozkomíšní. Praktická část obsahuje výsledky dotazníkového šetření provedeného mezi osobami s diagnostikovanou roztroušenou sklerózou mozkomíšní a dále výsledky analýzy dat z registru poskytovatelů sociálních služeb. Cílem výzkumu bylo zjistit stav sociálních služeb pro osoby s roztroušenou sklerózou mozkomíšní v Jihočeském kraji a dále pak informovanost osob s roztroušenou sklerózou mozkomíšní o nabídce sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením v Jihočeském kraji.
Social services for people with multiple sclerosis in the South Region
Keywords: Roztroušená skleróza mozkomíšní; kvalita života; zdravotní postižení; sociální zabezpečení; sociální pojištění; státní sociální podpora; sociální služby; Multiple sclerosis; quality of life; disability; social security; social insurance; social support; social services