Příspěvek na péči očima seniorů - Zděnovcová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá příspěvkem na péči, a tím jak něj hledí jeho uživatelé nad 65 let, což bylo i jejím prvním výzkumným cílem. Jako druhý cíl mé práce bylo zjistit dostatečnost příspěvku na péči u těchto uživatelů. Pro naplnění cílů této práce byla použita strategie kvalitativního výzkumu, metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory jsem uskutečnila s devíti uživateli sociálních služeb v Sezimově Ústí, kterým je 65 let a více, a kteří pobírají příspěvek na péči. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám formální a neformální péčí, a především příspěvkem na péči jako takovým. V praktické části jsou vyhodnoceny výpovědi všech informantů, které byly vyhodnoceny pomocí utváření trsů a v poslední řadě shrnutí celé bakalářské práce, zhodnocení splnění stanovených cílů a odpovědi na výzkumné otázky. Tato bakalářská práce může poskytnout informace týkající se významu příspěvku na péči pro seniory a posloužit orgánům státní správy jako ukazatel současného vnímání příspěvku na péči jeho uživateli.
Care allowance throught the eyes of elderly
Keywords: formální péče; neformální péče; příspěvek na péči; senior; stáří; formal care; informal care; care allowance; elderly; old age;