Ošetřovatelská péče u kojenců a batolat s průjmovým onemocněním - Kylianová, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Průjmová onemocnění u kojenců a batolat jsou častým a závažným problémem. Těžší průběh průjmového onemocnění a jeho komplikace vedou k hospitalizaci malého pacienta. Klinickými projevy průjmového onemocnění jsou především řídké, vodnaté a časté stolice. Dalšími doprovodnými symptomy bývají zvracení a zvýšená až vysoká tělesná teplota. U takto malých pacientů může dojít v krátkém časovém intervalu k dehydrataci dítěte. Těžká dehydratace může vést až ke smrti. Správná a kvalitní ošetřovatelská péče je velice důležitá. Cílem bakalářské práce je zodpovědět výzkumnou otázku: Jaká je úroveň ošetřovatelské péče a znalostí standardu u sester ošetřujících kojence a batolata s průjmovým onemocněním v nemocnicích? Teoretická část bakalářské práce se zabývá příčinami vzniku, klinickými projevy, diagnostikou, léčbou a prevencí průjmových onemocnění u kojenců a batolat. Dále jsou zde uvedeny nejčastější ošetřovatelské problémy. Práce mapuje ošetřovatelskou péči sester formou ošetřovatelského procesu. Všímá si potřeb pacientů a jejich správné edukace. Závěrem se práce věnuje problematice ošetřovatelského standardu. Výzkumné šetření bylo realizováno pomocí anonymních dotazníků. Respondenty výzkumného šetření byly sestry pracující na třech dětských odděleních a na jednom infekčním oddělení. Zjištěné výsledky byly zpracovány do grafů a tabulek. Analýzou výsledků bylo zjištěno, že dotazované sestry poskytují kvalitní a správnou ošetřovatelskou péči bez ohledu na jejich vzdělání a délku praxe. Dále z výsledků vyplynulo: respondentky, na jejichž oddělení byl postup standardní ošetřovatelské péče vypracován, standard znají, používají a navrhují pouze doplnění tohoto standardu o oblast perorální rehydratace. Na odděleních, kde nebyl standard vytvořen, jej dotazované sestry nepostrádaly. Na základě zjištěných výsledků byl vypracován standardní ošetřovatelský postup pro ošetřovatelskou péči při perorální rehydrataci u kojenců a batolat s průjmovým onemocněním.
Nursing care for sucklings and toddlers with diarrheal disease
Keywords: ošetřovatelská péče; průjmová onemocnění; kojenec; batole; sestra; rehydratace; standard; a nursing care; a diarrheal disease; an infant; a toddler; a nurse; a rehydration; a standard