Spotřeba a druhové zastoupení rostlinných olejů v každodenním jídelníčku rodin v České republice - Marhounová, Milada (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá spotřebou, druhovým zastoupením rostlinných olejů, tuků v jídelníčku rodin v českých domácnostech. V teoretické části jsem provedla literární rešerši dostupných zdrojů vztahujících se k danému tématu. Tato část je zaměřena na definici olejů a tuků, chemické složení tuků a mastných kyselin. Známé i méně známé rostlinné oleje s největším zastoupením nasycených, mononenasycených, polynenasycených mastných kyselin, omega-6 a omega-3. Dále zpracováním a používáním rostlinných olejů v domácnostech. Významem tuků ve výživě člověka a výživovými doporučeními. V praktické části je popsána metodologie výzkumu. Ke sběru dat jsem použila dotazníkovou metodu. Dotazníkové šetření je zaměřené na zjištění spotřeby a druhové zastoupení rostlinných olejů v českých domácnostech. Jaká jsou kritéria nakupujících při nákupu a výběru rostlinných olejů a jejich využití v kuchyni. Jaká je informovanost mezi obyvateli o prospěšnosti tuků hlavně pak omega-6 a omega-3 ve výživě a jejich vlivu na zdraví. Dílčí výsledky jsou charakterizovány a diskutovány v závěru práce.
Consumption and species representation of vegetable oils in the daily diet families in the Czech Republic
Keywords: Rostlinné oleje; tuky; mastné kyseliny; nasycené; nenasycené; mononenasycené; polynenasycené mastné kyseliny omega-6; omega -3; trans-nenasycené; dotazník; Vegetable oils; fats; saturated fatty acids; monounsaturated fatty acids; polyunsaturated fatty acids; omega -6; omega -3 fatty acids; trans fatty acids; questionare